Wednesday, May 8, 2013

Manfaat Kacang Merah Azuki

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan. Di Malaysia, kita terkenal dengan kepelbagaian makanan dan minuman seperti Laksa, Mee Kari, Air Kelapa, Cendol, ABC (Air Batu Campur) dan sebagainya. Selalunya apabila anda makan cendol atau ABC, ada tak kacang merah di mangkuk cencol atau ABC itu? Semestinya ada kan!
Jadi, sini saya hendak beritahu kepada anda semua tentang kebaikan kacang merah ini yang orang Malaysia kebanyakan tidak tahu tentang kebaikan kacang merah ini.


   Kacang merah ini dikatakan berasal daripada Peru dan ia telah tersebar di seluruh Amerika Selatan dan Tengah. Pada waktu itu, perdagangan yang meluas telah menyebabkan kacang merah telah tersebar di seluruh dunia termasuklah Asia. Ia telah dibawa masuk oleh pedagang Eropah pada kurun ke 15.

Kacang merah ini mengandungi toksin dan cara hendak menghilangkannya adalah dengan merebus selama lebih kurang sepuluh minit.


   Kacang merah juga mempunyai kemampuan untuk mengatasi bermacam-macam penyakit, di antaranya mampu mengurangkan kerosakan pembuluh darah, mampu menurunkan kadar kolesterol dalam darah, serta menurunkan risiko kanser usus besar dan kanser payudara. Selain itu, ia juga bagus bagi kesihatan tubuh manusia. Kacang merah merupakan sumber protein, karbohidrat kompleks, serat, vitamin B, folasin, kalsium, dan zat besi. Folasin adalah zat gizi yang mampu mengurangi risiko kerosakan pembuluh darah.



   Vitamin B1 yang terdapat dalam kacang merah menambahkan lagi kecerdasan otak serta menguatkan ingatan manusia. Disarankan agar pelajar - pelajar Maahad Tahfiz makan kacang merah ini kerana ia bagus untuk IQ anda khususnya. Kacang merah mengandungi magnesium yang berguna dalam tindakan kardiovaskular kerana magnesium adalah penghalang saluran kalsium semulajadi. Apabila terdapat magnesium yang mencukupi, vena dan arteri akan mengendur dan sekaligus mengurangkan penolakan dan memperbaiki peredaran darah, oksigen dan zat makanan ke seluruh tubuh badan. Satu cawan kacang merah menyediakan kira-kira 19.9% pengambilan kalsium yang diperlukan dalam sehari.


   Di sebalik memperlahankan pembakaran karbohidrat kompleks, kacang merah dikatakan meningkatkan tenaga melalui cara membantu menambahkan penyimpanan zat besi. Ia amat sesuai untuk wanita yang sedang haid kerana pada ketika itu mereka lebih berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi. Kacang merah rendah kalori dan bebas lemak jika dibandingkan dengan sumber zat besi seperti daging merah. Satu cawan kacang merah menyediakan kira-kira 28.9% pengambilan zat besi sehari.

   Kacang merah juga merupakan sumber protein yang bagus terutamanya jika ia dicampurkan dengan bijirin penuh seperti beras perang. Ia menyediakan protein setanding dengan daging merah atau makanan daripada tenusu. Apa yang paling penting, kacang merah merupakan sumber makanan tanpa kalori tinggi atau lemak tepu yang dijumpai dalam daging merah dan makanan daripada tenusu. Selain daripada protein, anda juga turut mendapat kebaikan penstabil gula dalam darah dan kesihatan jantung dalam serat yang disediakan oleh kacang merah. Secawan kacang merah menyediakan kira-kira 15.3 gram protein atau 30.7% pengambilan protein sehari.


   Jadi,mulakan hari anda dengan memakan kacang merah untuk menjaga kesihatan tubuh badan anda.

No comments:

Post a Comment